- 1-2 marchewki
- seler naciowy (wg uznania. minimum 2 łodygi)
- cebula
- mięso mielone
- pomidory z puszki
- szklanka bulionu
- szklanka białego wina
- ser mozzarella
- tymianek, rozmaryn, bazylia, pieprz
Żeby przygotować ten pyszny sos należy obrać kilka marchewek i pokroić je w kostkę.
Pokroić seler naciowy i cebulę.
Na patelni smażymy na oliwie marchewkę, dodajemy około połowy selera i cebulę. Gotujemy kilka minut.
Dodajemy mięso mielone, pomidory z puszki (lub przecier domowej roboty), trochę bulionu i białego wina.
smażymy. Pod koniec dodajemy resztę selera naciowego.
Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i bazylią
Podajemy z makaronem na który możemy zetrzeć kawałek żółtego sera lub kulkę sera mozzarella.
Ja wolę podsmażyć czosnek z cebulką, dodać grzybki i mięso mielone, potem dodać pomidory z puszki, doprawić bazylią, chili, ziołami prowansalskimi i na końcu też ser. Ostatnio do do sosu dodałam też drobno pokrojoną pietruszkę (korzeń)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. Brzmi smakowicie!
OdpowiedzUsuń