czwartek, 8 listopada 2012

Makaron z sosem bolognese - czyli co dzisiaj kuchnia serwuje

Składniki:
  • 1-2 marchewki
  • seler naciowy (wg uznania. minimum 2 łodygi)
  •  cebula
  • mięso mielone
  • pomidory z puszki
  • szklanka bulionu
  • szklanka białego wina
  • ser mozzarella
  • tymianek, rozmaryn, bazylia, pieprz


Żeby przygotować ten pyszny sos należy obrać kilka marchewek i pokroić je w kostkę.
Pokroić seler naciowy i cebulę.

Na patelni smażymy na oliwie marchewkę, dodajemy około połowy selera i cebulę. Gotujemy kilka minut.

Dodajemy mięso mielone, pomidory z puszki (lub przecier domowej roboty), trochę bulionu i białego wina.

smażymy. Pod koniec dodajemy resztę selera naciowego.

Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i bazylią

Podajemy z makaronem  na który możemy zetrzeć kawałek żółtego sera lub kulkę sera mozzarella.

2 komentarze:

  1. Ja wolę podsmażyć czosnek z cebulką, dodać grzybki i mięso mielone, potem dodać pomidory z puszki, doprawić bazylią, chili, ziołami prowansalskimi i na końcu też ser. Ostatnio do do sosu dodałam też drobno pokrojoną pietruszkę (korzeń)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować. Brzmi smakowicie!

    OdpowiedzUsuń