czwartek, 28 listopada 2013

Zapiekanka warzywna

I kolejny przepis zapożyczony z książki "Pyszne 25" Ani Starmach. Zapiekanka warzywna (albo mój wariant tejże zapiekanki). Bardzo lekka, bardzo smaczna, bardzo szybka.

Składniki:
  • papryka (żółta, zielona, czerwona)
  • bakłażan
  • cukinia
  • czarne oliwki
  • ser typu feta
  • oliwa z oliwek
  • czosnek

Bakłażana pokroić w plastry, przełożyć na sito i posypać solą.

Pokroić resztę warzyw, dodać oliwki, bakłażana (przelanego wodą żeby spłukać sól i gorycz), wycisnąć czosnek. Całość włożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czubrycą, rozmarynem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok 10-15 min.

Wyciągnąć z piekarnika, posypać górę fetą. Włożyć ponownie do piekarnika na następne 10 min. Wyłączyć gaz i zostawić w piecu żeby zapiekanka 'doszła'.

Jest to moja wariacja "na temat". Ale bardzo smaczna wariacja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz