Składniki:
- papryka (żółta, zielona, czerwona)
- bakłażan
- cukinia
- czarne oliwki
- ser typu feta
- oliwa z oliwek
- czosnek
Bakłażana pokroić w plastry, przełożyć na sito i posypać solą.
Pokroić resztę warzyw, dodać oliwki, bakłażana (przelanego wodą żeby spłukać sól i gorycz), wycisnąć czosnek. Całość włożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czubrycą, rozmarynem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok 10-15 min.
Wyciągnąć z piekarnika, posypać górę fetą. Włożyć ponownie do piekarnika na następne 10 min. Wyłączyć gaz i zostawić w piecu żeby zapiekanka 'doszła'.
Jest to moja wariacja "na temat". Ale bardzo smaczna wariacja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz