piątek, 7 grudnia 2012

Moje pesto pietruszkowe

  • pęczek pietruszki
  • czosnek
  • olej 
  • orzechy laskowe
  • migdały
  • czubryca
  • pieprz
  • żółty ser

Moja wersja pesto z pietruszki zawsze jest trochę inna od poprzedniej. Zazwyczaj siekam drobno pietruszkę, dodaje kilka migdałów i orzechów, resztę składników i miksuje.

W zależności od tego co mam w domu dodaje jeszcze pestki z dyni lub słonecznika.

Oleju używam albo rzepakowego albo z winogron. Z serów najbardziej lubię dodatek Bursztyna lub Kolumba, czyli serów długo dojrzewających. Ale robiłam też na zwykłej goudzie.

Takie pesto odkładam do lodówki żeby się 'przegryzło' po czym dodaje do różnych potraw.

1 komentarz:

  1. W Lidlu był/jest Pecorino w bardzo dobrej cenie, chyba też by pasował.

    OdpowiedzUsuń