sobota, 1 marca 2014

Szpinak w cieście francuskim


Przepis w połowie zapożyczony a w połowie wymyślony.

Składniki:
  • ciasto francuskie (zazwyczaj kupuje w Lidlu, ale jeśli oczywiście ktoś ma ochotę zrobić swoje, to nie widzę przeszkód)
  • szpinak (może być mrożony ale powinien być w liściach)
  • ser pleśniowy (ja kupuje z niebieską pleśnią)
  • cebula
  • czosnek
  • przyprawy
  • masło klarowane
Wpierw podsmażam cebulę na maśle klarowanym. Dodaje czosnek. W międzyczasie lekko blanszuje szpinak i dodaje go do cebulki. Gdy wszystko lekko się podsmaży dodaje pokrojony w kostkę ser pleśniowy.

Gdy ser się rozpuści przyprawiam bruschettą, solą, ziołami prowansalskimi i czubrycą zieloną. W moździerzu rozbijam pieprz i dodaje go do farszu.

Ciasto francuskie rozwijam i kroje go na duże kwadraty. Nakładam farsz, sklejam i wkładam na 15-20 min do piekarnika rozgrzanego na ok 180-200 C 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz