czwartek, 6 marca 2014

Sernik mokry "PYZIA"

Ten sernik jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Jest pyszny! Nigdy nie jadłam lepszego!

Składniki:
  • 4 kostki sera półtłustego po 250 g
  • 7 łyżek grysiku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek cytrynowy, bakalie (rodzynki wcześniej namoczyć we wrzątku aż zrobią się pulchne i odcedzić)

Cukier, margarynę i żółtka utrzeć na pulchną masę. Włożyć zmielony lub pokrojony w drobną kostkę ser. Zmiksować.

Ubić białka i dodać do reszty.

Dodać proszek do pieczenia, olejek, grysik i bakalie.

Wlać na wysmarowaną i posypaną grysikiem blachę

Piec ok godziny w temperaturze 180-200 stopni

Jeśli mamy ser zmielony, ciasto wyjdzie bardziej 'mokre'. Bardzo dobrze też wychodzi gdy mamy ser w kostkach i ugnieciemy go praską do ziemniaków.

Sernik jest bardzo delikatny. Pyszny zarówno na ciepło jak i zimno


3 komentarze:

  1. Ja mam zapisane w głowie, że powinno być 1.2 kg sera więc najczęsciej dawałam 5 kostek po 250 g. Ciekawe jaka jest różnica po upieczeniu?! Mi pewnie wychodzi trochę cięższy...

    OdpowiedzUsuń
  2. No i tu mnie masz! W moim przepisie pisze 1 kg - 1.2 kg ze wskazaniem na kilogram. I ja zawsze robiłam z kilograma.

    Z moich doświadczeń wynika że gdy kupisz już zmielony ser to ciasto wyjdzie jeszcze delikatniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie używałam już zmielonego.
    Ślinka mi już cieknie na sernik... Chyba niedługo upiekę

    OdpowiedzUsuń