niedziela, 21 kwietnia 2013

Korzenny syrop do kawy i deserów

I w końcu przepis o który prosiło mnie już przynajmniej kilka osób. Korzenny syrop świetnie nadający się jako dodatek do kawy lub lodów waniliowych, bitej śmietany, banana; deserów.

Składniki:
  • 10-20 strąków kardamonu
  • 250 g cukru
  • filiżanka mocnego espresso
  • kilka lasek cynamonu (skruszyć)
  • kilka łyżeczek startej skórki pomarańczowej; syrop pomarańczowy.

Do rondla wsypać cukier i dodać ok 60 ml wody. Gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru.

Dodać kawę, skórkę pomarańczową; syrop; cynamon i ziarna kardamonu. Gotować krótką chwilę. Odstawić do schłodzenia. Przecedzić i zlać do słoika.

Czasami dodaje trochę gotowego cukru cynamonowego. 

Trzymać w lodówce i delektować się syropem wedle potrzeb i wyobraźni!


1 komentarz: