niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniczki

Składniki:
  • 30 dkg mąki
  • 18 dkg cukru pudru
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • cynamon
  • dżem 
  • kakao
  • rodzynki

Ciasto zarobić, podzielić na 3 części, wałkować w wąskie prostokąty. Środek każdego smarować dżemem, posypać kakaem i rodzynkami. Zwinąć i piec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.

Po wyciągnięciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i od razu kroić (twardnieje) lub odczekać kilka dni aż zmięknie.

Wg tego samego przepisu robię co roku piernikowe ciasteczka. Zagniatam ciasto z kakaem i wycinam z niego różne kształty. Zostawiam na ok tydzień do dwóch, żeby namiękły. Bardzo lubię przełożyć ciasteczka piernikowe dżemem. Są wtedy pyszne! Czasami dodaje także powideł śliwkowych lub dżemu do ciasta. Ale wtedy nie można ich aż tak długo trzymać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz