Składniki:
- 0.5 kg mąki
- 200 g cukru pudru
- kostka margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do ozdoby:
- cukierki typu lentylki / M&M
- czekolada lub polewa czekoladowa
Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki owinięte w papier na minimum 30 min. Wyciągamy, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy na papierze w temperaturze ok 180 stopni. Następnie ciasteczka polewamy polewą lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Do czekolady przylepiamy cukierki
To był nasz przepis rodzinny, a na dole kolejny przepis z książki "Pyszne 25" Ani Starmach
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cukierki (Lentylki lub M&M)
Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, a potem stopniowo mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Wsadzamy na 5 min do zamrażarki. Po wyciągnięciu formujemy z ciasta kulki, lekko spłaszczamy i wkładamy w nie cukierki, Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach.
Efekt mojej pracy:
Następnym razem podam przepis na pierniczki, które też dzisiaj robiłam
Szkoda, że dzisiejszy ranek nie jest jutro bo miałabym ciasteczka do kawy...
OdpowiedzUsuńzawsze możesz wpaść na ciasteczko ;-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj za to miałaś deser przyrządzony własnoręcznie przez Pucia. To też coś!