sobota, 14 grudnia 2013

Ciasteczka z lentylkami

Składniki:
  • 0.5 kg mąki
  • 200 g cukru pudru
  • kostka margaryny
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
 Do ozdoby:
  • cukierki typu lentylki / M&M
  • czekolada lub polewa czekoladowa
Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki owinięte w papier na minimum 30 min. Wyciągamy, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy na papierze w temperaturze ok 180 stopni. Następnie ciasteczka polewamy polewą lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Do czekolady przylepiamy cukierki

 To był nasz przepis rodzinny, a na dole kolejny przepis z książki "Pyszne 25" Ani Starmach

Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukierki (Lentylki lub M&M)
Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, a potem stopniowo mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Wsadzamy na 5 min do zamrażarki. Po wyciągnięciu formujemy z ciasta kulki, lekko spłaszczamy i wkładamy w nie cukierki, Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach.


Efekt mojej pracy:









Następnym razem podam przepis na pierniczki, które też dzisiaj robiłam


2 komentarze:

  1. Szkoda, że dzisiejszy ranek nie jest jutro bo miałabym ciasteczka do kawy...

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze możesz wpaść na ciasteczko ;-)

    Dzisiaj za to miałaś deser przyrządzony własnoręcznie przez Pucia. To też coś!

    OdpowiedzUsuń