piątek, 24 stycznia 2014

Rożki z powidłami śliwkowymi

Składniki:

  • serek homogenizowany naturalny
  • masło
  • mąka
+
  • powidła

Serek, masło i mąkę wymieszać w tych samych proporcjach wagowo. Ja zazwyczaj robię z 20 dkg masła, 20 dkg mąki i 20 dkg serka.

Ciasto wyrobić, wycinać w długie trójkąty. Nałożyć powidła i piec ok 40 min.


W moim przypadku zawiodła technika. Robiłam rożki po raz pierwszy i niestety nie byłam do końca przekonana jak powinno to wyglądać technicznie. Następnym razem wyjdą na pewno bardziej kształtne.

W smaku przypominają ciasto francuskie, jednak nie są zupełnie słodkie. Ponieważ mam powidła domowej roboty, bez dodatku cukru, moje rożki mają delikatnie kwaskowy smak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz