piątek, 24 stycznia 2014

Pączki ptysiowe

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 300 ml wody
  • 80 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Zagotować wodę z masłem i cukrem. Gdy składniki się rozpuszczą należy wsypać mąkę oraz cukier waniliowy. Delikatnie podgrzewać garnek mieszając aż ciasto trochę wyschnie.

Przełożyć ciasto do miski. Gdy trochę wystygnie dodać jajka i wymieszać na gładką masę.

Lepić małe kuleczki

Smażyć ok 5 min.

Posypać cukrem pudrem


Jest to kolejny przepis z książki Anny Starmach "Pyszne 25". W mojej rodzinie przepis się przyjął i pączki smakowały przede wszystkim mojemu synkowi.

Jednak muszę przyznać że musiałam dodać o wiele więcej mąki niż jest w przepisie, żeby ciasto przestało się lepić na tyle, żeby można było z niego lepić pączki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz